The Athenaeum Hotel is located on Piccadilly with views over Green Park. This proposal aimed to revitalise the appearance of a somewhat tired looking hotel in one of London’s most exclusive areas

The application sought to transform the overall appearance of the hotel on this prominent frontage with a bold and striking design. As well as altering the window and balcony design the application proposed a ‘living wall’ or vertical garden over the existing stone cladding to the Piccadilly and Down Street elevations. This bold and dramatic concept has been executed with great acclaim abroad, but the Athenaeum would be the first such use of this form of architectural cladding in London and thereby would distinguish the Athenaeum as a landmark building for London as a whole.

The application necessitated extensive negotiations with Westminster City Council and a number of consultees including the Royal Parks to ensure that they understood the design and appreciated the visual and environmental benefits of the proposal.

The application was approved on 30 October 2008 and the living wall has now been completed and featured on a number of television shows!